Tatra CAS20

25.08.2011 10:00

 

Jednotka SDH Svinary převzala před budovou Magistrátu města HK

cisternu CAS20.

 

kompletní fotogalerie z předání zde: 

picasaweb.google.com/100836066931867983715/PredaniTatry?authkey=Gv1sRgCOLT_oiB2JnGrwE

 

Cisterna míří do ostrého provozu

Cisterna nahradí nevyhovující vůz Avia a svinarským hasičům poskytne nové technické možnosti, které plně zúročí nejen při požárech, ale i při jiných mimořádných událostech. Včetně této cisterny mají jednotky sboru dobrovolných hasičů města Hradec Králové celkem šest cisteren.

„Loňský rok patřil rozhodně k těm náročnějším, a to nejen díky ničivým povodním na Liberecku, kde na místě pomáhalo i 32 dobrovolných hasičů z Hradce Králové. Celkem v loňském roce vyjížděli dobrovolní hasiči 169 krát. Je to o 18 výjezdů více než v roce předchozím,“ hodnotí náročnost práce Jiří Kubec, velitel královéhradeckých jednotek Sboru dobrovolných hasičů.  Nejvíce dobrovolné hasiče v loňském roce zaměstnávala technická pomoc, likvidace požárů, ale také živelní pohromy, kde nelze opomenout výjezd 32 dobrovolných hasičů na povodní postižené Liberecko. Tam na místě pomáhali nešťastným občanům už čtvrtý den po přívalových deštích. V zimě v Hradci hasiči zase odstraňují sněhové převisy z budov v majetku města. Věnují se také preventivní a výchovné činnosti v mateřských školkách a základních školách a drželi službu na stadionu při prvoligových fotbalových zápasech a také na hokeji. Vidět je můžete i na hudebních festivalech na letišti nebo na větších akcích pořádaných na Velkém náměstí.

„Dobráci“ a „profíci“ jsou partnery

„Takzvané příslužby ve službách Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje pomáhají k prohloubení kvality naší spolupráce. O víkendech tu dobrovolní hasiči drží službu společně s našimi profesionály a vyjíždějí s nimi ke každému zásahu,“ upřesňuje ředitel záchranného sboru Královéhradeckého kraje František Mencl. V České republice i mnoha dalších zemích dobrovolné sbory doplňují činnost profesionálních hasičských sborů. Každý hasič v této jednotce je proškolen z teoretických i praktických znalostí a dále si je musí doplňovat.

Dle platné legislativy zřizuje a spravuje každá obec svoji jednotku sboru dobrovolných hasičů. Starosta či primátor jmenuje a odvolává velitele této jednotky. Členové sboru musejí kromě své vlastní práce zvládat i předepsané požární vzdělávání. Na území města Hradce Králové bylo k 1. lednu 2011 celkem 11 sborů dobrovolných hasičů. V šesti z nich jsou městem zřízeny jednotky požární ochrany.

video : hkhit.org/Reportaze/Hradec-Kralove/Cisterna-miri-do-ostreho-provozu.aspx

video RTA:  www.rta.cz/index2.html?region=k08&ifs=i

 

článek - Hradecký deník 26.8.2011

 

článek - RADNICE 27.2011

radnice-zari2011.jpg (182,3 kB)

článek - Hradecký deník

hradecky.denik.cz/zpravy_region/cisterna-muze-vyjet-na-pomoc20110826.html