Dobrovolní hasiči z Hradce pomáhají na Liberecku

11.08.2010 11:51

Víska patří k nejpostiženějším obcím na Liberecku

Víkendovou povodní postiženému Liberecku pomáhají také dobrovolní hasiči z Hradce Králové. V obci Višňová od středy 11. srpna pracují na odstraňování škod dobrovolníci z Malšovy Lhoty a ze Svinar.  S sebou přivezli také potřebnou techniku a tři hasičské vozy.

„Do Liberce jsme dorazili už v úterý večer a hned dnes ráno jsme se přesunuli do Višňové, konkrétně do části obce, která se jmenuje Víska, a ihned začali s odklízením naplaveného nepořádku a likvidací zničených věcí ze zaplavených domů. Budem

e pracovat, dokud nám budou stačit síly. Potom by nás mohli přijet vystřídat další dobrovolní hasiči z Hradce,“ řekl velitel královéhradeckých jednotek SDH Jiří Kubec, který na místo vyrazil s dobrovolníky.

Víska je obec se zhruba sto padesáti obyvateli na Frýdlantsku. Spolu s blízkými Heřmanicemi je asi nejvýznamnějším souborem hornolužické architektury na území Čech. Při povodni na začátku týdne byla jednou z nejpostiženějších obcí na Liberecku. Voda ničila domy, strhla most a až do úterka tak byla Víska zcela odříznuta od okolí.

„S nabídkou pomoci přišli sami dobrovolní hasiči. Většina z těch, kteří z Hradce odjeli na Liberecko pomáhat, to dělá ve svém vlastním volnu. Obrovsky si toho vážím. Přiložit ruku k dílu je nejúčinnější forma pomoci. Dobrovolní hasiči z Hradce Králové mají srdce na pravém místě a městu se určitě vyplatí je stále podporovat,“ uvedla náměstkyně primátora Pavla Finfrlová.

„Jsem přesvědčená, že dobrovolní hasiči jsou důležitou složkou integrovaného záchranného systému. Přesto jim paradoxně jejich činnost někdy může být na překážku například v zaměstnání, když je potřeba ihned dobrovolníky uvolnit k řešení krizové situace. Už několik let se snažím přesvědčit zákonodárce, aby dobrovolníky podpořili u zaměstnavatelů třeba tím, že za ně stát zaplatí sociální a zdravotní pojištění. Dobrovolní hasiči by neměli být na trhu práce znevýhodněni jenom proto, že jsou ochotni a připraveni pomoct, když je to třeba,“ dodala Finfrlová. 

 

 

zdroj: https://www.hradeckralove.org/noviny-a-novinky/dobrovolni-hasici-z-hradce-pomahaji-na-liberecku?highlightWords=kubec